Wat eet een ezel?

Twee-ezels-eten-samen-gras

Misschien weet je het wel: een ezel heeft een andere voedingsbehoefte dan een paard. Het verschil zit ‘m vooral in de hoeveelheid voer die ezels en paarden nodig hebben. In deze blog leg ik uit hoe dat zit: Wat eet een ezel? Wat zijn de verschillen tussen ezels en paarden? En wat betekent dit voor de voeding die jouw ezels nodig hebben?

Wat eet een ezel in het wild?

Ezels leven oorspronkelijk in droge gebieden en hebben zich aangepast aan die leefomgeving. Dit heeft gevolgen voor de voedingsbehoefte. De spijsvertering van een ezel is ingesteld om grove, droge en vezelrijke vegetatie/plantensoorten te eten en daar voldoende voedingsstoffen uit te halen. Het eten van twijgen en struiken is voor een ezel niet vreemd.

De spijsvertering van een ezel is hierdoor super efficiënt! Een stuk efficiënter dan de spijsvertering van een paard. Daarom krijgen ezels al snel te veel gevoerd.

Hoeveel eet een ezel?

Veel, véél minder dan een paard! Schrik niet: de inschattingen lopen uiteen van 50 tot 75% van wat je een paard van eenzelfde formaat zou voeren. Dit betekent dat ezels dus echt snel te veel gevoerd krijgen. Dit gaat echter om de energiebehoefte en niet om de hoeveelheid voer. Net als bij paarden is de spijsvertering van ezels er namelijk wel op ingesteld om de hele dag door kleine beetjes te kunnen knabbelen. Het kan een hele uitdaging zijn om je ezels voldoende lang aan het eten te houden, zonder dat ze te veel binnenkrijgen.

Ruwvoer voor jouw ezels

De richtlijn die je mag aanhouden, is 1,5% van lichaamsgewicht aan droge stof per dag. Voor een ezel van 200 kilo kom je hiermee, afhankelijk van het % droge stof, ongeveer uit op 3-4 kilo ruwvoer per dag.

Voor rantsoenberekeningen wordt eigenlijk altijd gerekend met ‘droge stof’. Droge stof is wat overblijft in de voeding nadat alle vocht ontnomen is. Hoe meer water een product bevat, hoe lager dus het gehalte droge stof is. Om voldoende voer aanbieden te bieden, maar om toch je ezels op gewicht te houden, is hooi alleen niet geschikt. Hiervoor moet je het hooi rantsoen echt aanvullen met stro.

Pas op met gras!

Een ezel is geen grasmaaier! In de gebieden waar ezels van nature leven, is gras niet rijkelijk voorradig. Onze mooie weides zijn voor ezels al snel te veel. Met name in het voorjaar geeft het eten van gras een groot risico op hoefbevangenheid.

Wil je jouw ezels toch weidegang bieden? Zorg dan dat de toegang tot gras gedoseerd wordt aangeboden. Maak gebruik van strookbegrazing (steeds een stukje gras erbij geven in plaats van in één keer het hele stuk) of beperk de tijd dat je ezel op het gras staat. Verlaag ook de hoeveelheid hooi om te voorkomen dat jouw ezels te dik worden.

Vind je het bepalen van een goed voerrantsoen voor jouw ezels nog een flinke uitdaging? Snap ik! Een ezel voeren is écht anders dan een paard voeren en zeker als ze bij elkaar lopen is dit niet altijd makkelijk. Daarom deel ik graag informatie met je. Wil je meer leren over ezels? Kijk dan eens of een abonnement op het Ezelmagazine van Ezellogica iets voor jou is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente berichten

Hoe herken je pijn bij ezels?

Hoe kun je pijn herkennen bij ezels? Waarom is het belangrijk om te weten wat normaal ezelgedrag is? En wat is normaal gedrag van iedere ezel