Stro voor ezels en muildieren: gezond of gevaarlijk?

Een-ezel-eet-stro

De juiste voeding voor jouw ezels…het blijft een dingetje. Ezels zijn echt anders dan paarden; het belangrijkste verschil is de veel lagere energiebehoefte. In de praktijk betekent dit dat je snel te veel voert. Maar de oplossing is niet om jouw ezels dan maar minder hooi aan te bieden. Wat eten ezels en hoe houd je ze gezond? In deze blog neem ik je mee in de do’s en dont’s rondom het gebruik van stro voor ezels.

Genoeg eten maar ook niet te veel… lastig!

De spijsvertering van ezels is niet gemaakt om langere tijd geen voedsel te verwerken – daar kunnen ze maagzweren, koliek en stress van krijgen. Dit wil je natuurlijk niet, maar je wilt ook niet dat je ezel te dik wordt. Hoe kan je dit oplossen? Bijvoorbeeld door materialen te gebruiken om de voertijd te verlengen, maar zeker ook door verder te kijken dan alleen hooi. Stro kan een waardevolle aanvulling op het rantsoen van jouw ezels zijn. Houd daarbij wel de volgende aandachtspunten in de gaten!

Voordelen en nadelen van stro voor ezels

In de blog ‘Wat eet een ezel?’ schreef ik al over hoe handig stro kan zijn als onderdeel van het rantsoen van onze geliefde langoren. Het is, naast een comfortabele bodembedekking waar jouw ezels heerlijk op kunnen liggen, een mooie manier om te zorgen dat ezels genoeg kunnen knabbelen en toch niet te veel energie binnenkrijgen. Toch hoor ik regelmatig vragen en bezorgdheid over dit onderwerp. Met name de angst voor koliek en verstopping door het eten van stro, komt regelmatig langs in mijn mailbox. Daarover kan ik kort zijn: als je stro verstandig inzet, is het veilig. Wat houdt verstandig inzetten in? Ik leg het je graag uit.

Stro als oorzaak van koliek of verstopping bij ezels?

Van nature is de ezel gewend aan een sobere, ruigere omgeving. Ezels zijn het grootste gedeelte van de dag bezig met het zoeken en eten van voedsel. De hele dag door worden er vaker kleinere porties voedsel opgenomen. Ze zijn gewend aan vezelrijk, stug voedsel – en wat dat betreft past stro dus prima in hun rantsoen! Wat je in de praktijk echter ziet, is dat er problemen ontstaan als er in één keer een grote verandering wordt doorgevoerd in het rantsoen en/of andere leefomstandigheden van (muil)ezels of muilendieren.

Om een voorbeeld te noemen, in het najaar worden (muil)ezels of muildieren ’s nachts (en vaak ook een deel van de dag) op stal gehaald. De ezels hebben in de zomer veel meer buiten gelopen en toegang tot gras gehad. Mooi weer en de lange dagen boden meer mogelijkheden om heerlijk met de dieren samen op pad te gaan. Die beweging wordt minder door slechter weer en daarnaast wordt de beweging in de vrije tijd minder door het (meer) op stal staan. Op dit moment is er dus ineens een ander rantsoen, minder beweging en misschien ook wel een beetje verveling. Factoren die mogelijk ook een oorzaak kunnen zijn van problemen in plaats van (alleen) het stro. Een grote plotselinge verandering is immers nooit goed.

Aandachtspunten bij het gebruik van stro

Of je stro nu aanbiedt als onderdeel van het rantsoen, of puur als bodembedekking, houd altijd de volgende aandachtspunten in gedachten:

  • Veranderingen in het rantsoen moeten altijd geleidelijk worden doorgevoerd. Wil je stro gaan bijvoeren, begin dan met kleine beetjes door het hooi te mengen en bouw de hoeveelheid geleidelijk op! Zet je jouw ezels op een heerlijk strobed op stal, zorg dan dat er genoeg andere voeding aanwezig is (hooi in een hooinet, takken, voerspeeltje), zodat ze zich niet in de eerste nacht tegoed doen aan het volledige strobed!
  • Stro dient van goede kwaliteit te zijn: niet stoffig en vrij van schimmel. Beschimmeld stro is echt uit de boze, dit is heel ongezond. Stoffig stro is niet goed voor de luchtwegen, of je het nu als voeding of als bodembedekking gebruikt.
  • Verandert er veel tegelijk in het leven van jouw ezels, zoals in het voorbeeld hierboven? Probeer dan het rantsoen van je ezels zoveel mogelijk gelijk te houden tot je langoren gewend zijn aan de andere veranderingen. Een oplossing kan zijn om de eerste tijd op stal te werken met rubberen matten, of te beginnen met een vlasbed en later over te gaan op stro.

10 reacties

  1. Het ligt voor de hand dat je een ezel of paard – die tot dusver altijd op een rubberen mat of houtsnippers heeft gestaan en dan wordt losgelaten in een stal met stro als vloerbedekking – in de risicozone van koliek brengt. De waarschuwing aan het eind van de blog is dan ook van groot belang: niet teveel in één keer, bouw het langzaam op.

    In het Asturiaanse Ezelparadijs hebben de ezels een potstal die dagelijks met een dikke laag vers stro wordt opgestrooid. Ook krijgen ze ´s avonds enig stro aangeboden in de voerbakken, zodat ze gedurende de nacht kunnen blijven knabbelen als ze dat willen. Een echte koliek hebben we in de tien jaar van ons bestaan nog nooit gehad. Afkloppen!

    1. Hoe doen jullie dat met jullie potstal?
      Ik ben op zoek naar de beste oplossing qua ondergrond in de stal… ben van alles de voor en nadelen aant overwegen.
      Hebben jullie soms last van bacteriën?

      alvast bedankt,
      Stefanie

      1. Hoi Stefanie,

        Bij een potstal is het idee om een dikke onderlaag te creëren. In sommige gevallen worden alleen de natte plekken eruit gehaald en blijft de mest liggen, soms wordt de mest er ook (deels) uitgehaald, of wordt er alleen bij gestrooid. Je strooit dus altijd (ruim) voldoende bij zodat dieren droog en schoon kunnen staan/liggen. Dit is onder andere van belang om hoefproblemen te voorkomen. Eén keer in de zoveel tijd staat er een flinke klus te wachten, de stal leeg te halen.

        Wat bedoel je precies met “hebben jullie soms last van bacteriën?” Door het oppoten kan er een ammoniakgeur/lucht ontstaan die slecht is voor de gezondheid. In sommige gevallen gebruikt men lava eventueel in combinatie met andere producten (micro-organismen). Je kunt hier op internet ook meer over vinden. Je brengt me wel gelijk op een idee voor een nieuwe blog. 🙂

        Weet je zo voldoende? Als je meer vragen hebt, laat het gerust weten.

        Groetjes,

        Nadia van Ezellogica

  2. Bedankt voor de reactie. Leuk dat je de informatie uit deze blog, uit de praktijk, kunt bevestigen. Altijd goed om te lezen! Dat moet helemaal goed komen in het Asuriaanse Ezelparadijs.

  3. Beste,
    ik wil vlaslemen of stropellets als stalstrooisel gebruiken ( koolzaadstrooisel) maar vlas zou gevaarlijk zijn als ze er (teveel) van eten ; geldt dit ook voor koolzaadstrooisel ?
    Of zijn gewone stropellets van tarwe veiliger ?
    Volgens dierenarts en mijn leverancier een beetje ‘javel’ op verstuiven en dan blijven ze eraf….maar milieuvriendelijk is dat ook niet… en misschien ook niet zo goed voor de ezels denk ik dan…

    Graag advies als jullie hier ervaring mee hebben want ik vind er niet veel over op het net

    vriendelijke groet

    Johan

    1. Beste Johan,

      Bedankt voor jouw vraag. Om te beginnen raad ik het echt af om (stro)pellets te gebruiken. Deze zijn namelijk geperst. Als ezels dit eten, zetten de pellets uit en hierdoor is er een hele grote kans op verstopping met alle gevolgen van dien. Vlas wordt vaker in ezelstallen gebruikt en het kan inderdaad zijn dat ezels daarvan gaan eten. Meestal gebeurt dit alleen in het begin, als alles schoon is. Wat vaak een (mede) oorzaak is van het eten van vlas, is een gebrek aan een alternatief, ruwvoer of andere afleiding. Normaal gesproken is het geen probleem om ezels te houden op vlas mits je dus zorgt voor voldoende ruwvoer in de vorm van hooi/stro en andere verrijking. Blijven jouw ezels vlas eten? Dan is ingrijpen wel nodig. Ik ben met koolzaadstrooisel niet bekend en lees daar verschillende berichten over, daar kan ik dus helaas niks over zeggen. Misschien kan deze blog jouw ook nog helpen: https://ezellogica.nl/ezel-voeding/verschillende-soorten-stro-voor-ezels-welke-zijn-geschikt/. Heb ik jou zo verder geholpen?

      Groetjes,

      Nadia van Ezellogica

  4. Gebruik idd ook stro als extra ruwvoer, naast stro als bodembedekking. Werkt uitstekend en heb in 45 jaar gelukkig nooit stro-gerelateerd verstopping of koliek meegemaakt.
    Wat ik me wel al heel lang afvraag is in hoeverre stro verontreinigd kan zijn met (residuen van) pesticiden, omdat graanvelden met gif bespoten worden (i.t.t. grasland voor zover ik weet).
    Heb daar meermalen naar geïnformeerd maar nooit enig antwoord gekregen…

    1. Hallo, bedankt voor deze vraag. Dit is een vraag waar ik moeilijk volledig antwoord op kan geven omdat mijn kennis over dit onderwerp beperkt is. Hier zal ik delen wat bij mij bekend is.

      Grasland kan ook bespoten worden net als andere gewassen. Maar het is niet zo dat er te pas en te onpas gespoten mag worden. In de bestrijdingsmiddelenwet staat welke middelen zijn toegelaten en dus gebruikt mogen worden. Van ieder middel is ook vastgelegd hoeveel van een middel er nog op voedsel of op een gewas mag achter blijven i.v.m. de gezondheid van mens en dier. Iedere agrarier moet exact bijhouden welke middelen op welk perceel gebruikt zijn, in welke hoeveelheden en in het bezit zijn van een spuitlicentie. Volgens mij is de NVWA de organisatie die toezicht houdt.

      Ik weet niet waar je hebt geinformeerd maar via de onderstaande link kun je meer lezen. Je zou ook eens kunnen informeren bij een biologische landbouwer als je dit een belangrijk onderwerp vindt en bijvoorbeeld e.a. zoveel mogelijk wilt beperken of voorkomen. https://www.nvwa.nl/onderwerpen/gewasbescherming/gewasbeschermingsmiddelen-en-gezondheid.

      Hopelijk heb ik je zo weer verder kunnen helpen.

      Groetjes,

      Nadia van Ezellogica

  5. Als ik bij mijn ezels stro op de stalvloer leg poepen en plassen ze deze vol. Beiden eten geen stro. Ik heb ook al geprobeerd het stro te mengen met het hooi. Het hooi gaat op en het stro blijft liggen. Ook minder hooi voeren helpt niet. De ezels zijn niet te dik en blijven zo hetzelfde. Zij staan 24 uur in de wei met inkoopmogelijkheden in grote stal. Zij krijgen 2 x per dag hooi. Hebben jullie tips. Met koud en slecht weer doe ik toch graag stro in de stal.

    1. Beste Terry-Rose,

      Bedankt voor het bericht. Er kunnen verschillende verklaringen zijn, en misschien een combinatie van, waarom ze geen stro eten. Hieronder mijn suggesties:

      1. Sommige stro soorten worden sowieso liever gegeten dan andere soorten.
      2. Het zou kunnen zijn dat ze, door het beschikbare gras op de wei en 2x daags een portie hooi, voldaan zijn. Vooral omdat stro meestal minder lekker is dan gras en hooi. Vergelijk het met als wij net gegeten hebben. Voor iets wat je echt lekker vindt, is er misschien nog een plekje. Iets wat niet je favoriet is, sla je waarschijnlijk over.
      3. Geef je het hooi ook van de stalvloer of gebruik je daarvoor een ruif, slowfeeder of iets anders? Als er geen stro op de stalvloer ligt, wat ligt er dan op de vloer? Het zou kunnen zijn dat als er niks op de vloer ligt, dat met name plassen aantrekkelijker wordt. Het spettert dan minder door het stro.

      Hopelijk heb ik je zo verder geholpen. Mocht je nog vragen hebben of aanvullende ino, laat het mij gerust weten.

      Groetjes,

      Nadia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente berichten

Hoe herken je pijn bij ezels?

Hoe kun je pijn herkennen bij ezels? Waarom is het belangrijk om te weten wat normaal ezelgedrag is? En wat is normaal gedrag van iedere ezel

Hoe begin ik met …..?

In deze aflevering beantwoord ik de vraag “Hoe begin ik met ……?” Hoe leer je jouw ezel hoeven geven zodat je de hoeven kunt uitkrabben