Ezeldag 2023

Zaterdag 10 juni 2023

Een dag speciaal voor jou als ezeleigenaar, samen met andere ezelliefhebbers.

Met trots kan ik vertellen dat de sprekers van deze dag, Ben Hart en Thijs van Loon, veel ezelwijsheid met ons gaan delen. Voor deze dag is een locatie uitgezocht met ezels. We zijn te gast bij ezelopvang De Ezelshoeve in Baarle-Nassau.

Het zal jou deze dag aan niks ontbreken. Ik vind het namelijk heerlijk om te organiseren, plannen en te zorgen.  Een compleet verzorgde dag, incl. lunch en afsluitende gezamenlijke borrel. 

Op deze pagina kun je alles lezen over deze dag en natuurlijk jouw ticket bestellen. Informatie over de sprekers, het programma, praktische informatie, een cadeau voor de sneller beslisser en antwoord op vragen die je misschien hebt. Vragen over dieetwensen, overnachtingsmogelijkheden voor als je verder moet reizen en als je een beginnende of ervaren ezelhouder bent.

Sprekers: Ben Hart & Thijs van Loon

Ben Hart

Ben Hart gedragsexpert (muil)ezels, muildieren en paarden. Het gezicht achter Hart’s Horsemanship en bekend van zijn werk bij The Donkey Sanctuary. Welke ezelliefhebber kent Ben niet? 

 

De missie van Ben is om ons te helpen met het beter begrijpen van onze ezels, muilen en paarden. Door onze dieren beter te begrijpen kunnen we ook het welzijn van onze dieren verbeteren. Ben is er van overtuigd dat het werken met alle paardachtigen niet ingewikkeld, gevaarlijk of stressvol hoeft te zijn. Hij doorbreekt mythes gebaseerd op dominantie en aversieve trainingsmethodes. Hij richt zich op een positieve, veilige en effectieve oplossing met het dier én mensen centraal. 

Dr. Thijs van Loon

Dr. Thijs van Loon – Europees specialist Veterinaire Anesthesiologie en Pijnbestrijding en bekend van het onderzoek pijnherkenning bij ezels en paarden.

 

Een onderzoek vanuit de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht in samenwerking met etholoog Machteld van Dierendonck, The Donkey Sanctuary en master studenten. Dankzij dit onderzoek zijn er twee pijnschalen ontwikkeld; de samengestelde pijnschaal en de pijnschaal voor gezichtsuitdrukkingen. Thijs van Loon vertelt én leert ons alles over het herkennen van acute en chronische pijn bij ezels. Hoe kunnen wij zien dat onze ezels pijn hebben?

Bij De Ezelsociëteit heb ik Ben Hart voor het eerst ontmoet, bij ezel Grietje. Grietje was één van de ezels uit de opvang met een behoorlijke rugzak. Zij kwam van een kinderboerderij en werd daar ook als fokmerrie ingezet. Helaas was daar geen aandacht voor haar welzijn..
In verband met de veiligheid was het advies voor vrijwilligers dan ook om uit de buurt van Grietje te blijven. Onder sedatie werd Grietje behandeld door de hoefsmid en tandarts. Ben was voor Grietje geen onbekende want tijdens een bezoek aan Nederland ging Ben met Grietje aan het werk, clickertraining. Clickertraining, niet als fast fix methode maar om op een diervriendelijke en positieve wijze aan de slag te gaan met Grietje. Hier heb ik ontzettend veel van geleerd! Ik was vooral onder de indruk van de resultaten. Uiteindelijk lukte het ons zelfs om in rust en ontspanning Grietje te borstelen, haar hoeven op te tillen en uit te krabben zonder sedatie! – Nadia van Ezellogica

Hoe ziet deze dag eruit?

Vanaf 8:30 ben je van harte welkom op De Ezelshoeve. Onder het genot van een lekker kopje koffie of thee, kun je een fijn plekje opzoeken tussen je mede-ezelliefhebbers en bijkomen van de reis. Een schrijfblok en pen liggen voor je klaar! Een goede start om zo het optimale uit deze dag te halen!

Om 9:00 gaat deze dag officieel van start. Na een paar woorden van mijn kant, geef ik het woord maar al te graag aan Ben Hart. Via een digitale verbinding met Engeland, neemt Ben ons mee in de wereld van ezelgedrag. Een wereld waarover we allemaal nog veel willen én kunnen leren! De techniek is in handen van experts, niet in die van mij. 😉 We zorgen ervoor dat het verschil tussen live en digitaal minimaal is. Vind je het lastig om een vraag te stellen in het Engels? Of begrijp je het antwoord van Ben Hart niet helemaal? Hulp is stand-by! 

Rond 12:15 staat er een overheerlijke vegetarische lunch voor jou klaar! Je kunt even de rust opzoeken of gezellige samen met andere ezelliefhebbers ervaringen uitwisselen. We houden ongeveer een uur pauze. Zo ben je uitgerust en klaar voor het inspirerende tweede deel van deze dag.

Om 13:15 gaat het tweede deel van deze dag van start. Wij mensen kunnen zeggen waar we pijn hebben. Vaak lukt het ons ook om, op een schaal van 1 tot 10, aan te geven hoeveel pijn we hebben. Maar hoe weten wij of (onze) ezels pijn hebben?  De expert op het gebied van pijnherkenning, Dr. Thijs van Loon, zal ons uitleggen en vertellen hoe we pijn bij onze ezels kunnen herkennen. Op welke signalen moeten we letten? Wat kan ons helpen om pijn te herkennen bij ezels? 

Na een korte pauze krijgen wij rond 16:00 een rondleiding bij De Ezelshoeve. Je maakt kennis met het werk van deze ezelopvang en uiteraard met alle ezels! Na deze rondleiding is er de mogelijkheid om te shoppen – shop till you drop voor het goede doel – in de winkel van De Ezelshoeve. 

Om ongeveer 17:00 sluiten we af met een gezellig samenzijn onder het genot van een (alcohol vrije) borrel! Voldaan – met nog meer ezelwijsheid – ga je om 18:00 naar huis.

Praktische informatie

Ben je een ondernemer in België en doe je BTW aangifte? Stuur mij dan even een mail zodat ik een factuur voor je maak die aan alle eisen voldoet. 

Veel gestelde vragen

Hieronder geef ik je alvast antwoorden op vragen waar je misschien een antwoord op wilt. Staat jouw vraag er niet bij? Stuur mij dan gerust een mail naar info@ezellogica.nl.

Geen probleem! Ik ook. 🙂 Tijdens deze dag wordt er voor een heerlijke volledige vegetarische lunch gezorgd. Heb je andere dieetwensen? Kijk dan even bij de volgende opmerking.

De lunch is vegetarisch. Wensen voor vegan, glutenvrij of lactosevrij? Dit is zeker mogelijk maar geef dit specifiek door bij jouw aanmelding voor deze dag. 

Een zoutloos of zoutarm dieet? Helaas kan dit niet worden geregeld tijdens deze dag.

Wij kunnen niet garanderen dat de lunch en hapjes vrij zijn pinda’s en/of noten. Dit is volledig op eigen risico!

Ja, het is zeker mogelijk om te overnachten bij De Ezelshoeve. Deze locatie bestaat uit 5 gedeelde slaapplekken: 2 stapelbedden met 4 slaapplekken en een slaapbank. Een badkamer, toilet en keuken.

Prijs per persoon per nacht (gedeelde slaapplek): €31,00*
Prijs per nacht om het studentenverblijf te huren (exclusief): €155,00*

* Eten en drinken niet inbegrepen. Op eigen kosten en gelegenheid.

In overleg met De Ezelshoeve is een weekend arrangement ook een optie. Maximaal 4 personen. Vanaf zaterdag 9:00u t/m zondag 17:00u €225,00. Incl. ontbijt en een ezelwandeling op beide dagen en/of meehelpen op de Ezelshoeve.

Voor meer informatie en reserveringen kun je contact opnemen met De Ezelshoeve.

Ja, zowel in Baarle-Nassau als in de omgeving zijn er mogelijkheden om te overnachten. Hieronder een aantal opties:


Ezellogica heeft geen connecties of commercieel belang bij deze locaties. Voor informatie en vragen graag rechtstreeks contact op nemen met de aanbieder.

Het programma in de ochtend met Ben Hart is in het Engels. Daarom is een beetje basiskennis van de Engelse taal wel handig. Weet wel, en ik spreek uit ervaring 😉, dat alle workshops of seminars met Ben Hart altijd waardevol en leerzaam zijn. 

Omdat ik het belangrijk vind dat iedereen met veel ezelwijsheid naar huis gaat, zal in de ochtend externe hulp beschikbaar zijn. Niet om het hele programma te vertalen maar wel om je te helpen als je een vraag hebt of het antwoord van Ben niet (helemaal) begrijpt.

Je weet wat ze zeggen, een goede voorbereiding is het halve werk. Juist met de kennis die je tijdens deze dag op doet, over ezelgedrag en het herkennen van pijn bij ezels, ben jij extra goed voorbereid op de komst van jouw ezels. Daarnaast ben je met allemaal gelijkgestemden, kun je leuke contacten leggen en leren van de ervaring van andere ezelliefhebbers.

Je bent nooit te oud om te leren. 😉 Er komen voldoende mogelijkheden om vragen te stellen aan de experts. Je hebt dus zeker ook een eigen inbreng. Heb je een specifiek probleem of vraag? Neem dan contact met mij op. Misschien kunnen we dit onderwerp opnemen in het programma.

Als deze dag niet door kan gaan wegens overheidsmaatregelen en Covid19, dan krijg je het volledig betaalde bedrag retour.

Uit ervaring weet ik hoe leuk en leerzaam dit soort dagen en evenementen zijn. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat deze dag in jouw agenda niet (weer) vrij te maken is.

Kun je om wat voor een reden echt niet op deze dag?

  • Tot 30 april 2023 krijg je het betaalde bedrag, minus € 35,00 administratiekosten, retour op voorwaarden dat iemand op de wachtlijst jouw plek inneemt. 
  • Meld je je na 30 april 2023 af, ongeacht de situatie, dan krijg je geen geld meer retour.

Ja, het is mogelijk dat er tijdens deze dag foto’s en video’s gemaakt worden voor promotie doeleinden van Ezellogica. Bij een close-up foto wordt uiteraard jouw toestemming gevraagd. Je kunt ons dan laten weten als dit niet wenselijk is.