Hebben ezels of muildieren ook jouw hart gestolen?

Mijn grote liefde voor alle dieren is er altijd al geweest. Voor ezels en muilendieren een special plekje in mijn hart. Als ik mijn moeder moet geloven kon ik eerder ezel dan paard zeggen. En als kind zei ik al “Als ik later groot ben wil ik twee ezels hebben anders staan ze zo alleen”. Blijkbaar vond ik toen al dat een ezel niet alleen hoort te staan.

Nadia van Ezellogica op bezoek bij The Donkey Sanctuary

Geen paarden met lange oren

Voor mijn opleiding Dierverzorging liep ik stage bij Stichting De Ezelsociëteit. Ik was ervan overtuigd dat ezels fantastisch zijn. Maar als paardenmeisje kwam ik tot de conclusie dat ik, maar ook vele met mij, nog zoveel niet wisten over deze fantastische dieren. Naast een verschil in o.a. voeding en huisvesting, leerde ik ook meer over ezelgedrag.

Waar mijn leeftijdsgenoten fan waren van de Backstreet Boys, Five of welke boyband dan ook, was ik met hele andere dingen bezig. Ik maakte kennis met Ben Hart, gedragsexpert (muil)ezels, muildieren en paarden. Het gezicht achter Hart’s Horsemanship en bekend van zijn werk bij The Donkey Sanctuary. Wie heeft dit ooit verzonnen “Zo dom als een ezel”?

Hoe meer ik van Ben Hart leerde hoe zeker ik wist dat de persoon die dit spreekwoord verzonnen had, zich echt nog niet verdiept had in ezels.

Je bent nooit te oud om te leren

Het is mijn droom dat er geen ongelukkige en verwaarloosde ezels meer bestaan. Helaas, zijn er nog veel Nederlandse en Vlaamse ezels die stil lijden, omdat de eigenaren te weinig kennis van hun dieren hebben. En dat wil ik veranderen!

“Je bent nooit te oud om te leren”. En dit klopt. Wat weten wij nog niet over ezels dat wij wel zouden moeten weten? Ik snap dat je als ezeleigenaar overdonderd raakt van alle informatie die er te vinden is. Vooral toen ik kritischer keek naar de bron en bleek dat lang niet alles waar was. Is het echt zo of is het een individuele ervaring? Of meer iets als, ezels zijn vergelijkbaar met paarden tenzij het tegendeel bewezen is?

Zouden er niet veel meer ezelliefhebbers met deze (of andere) vragen rondlopen? En waarom zou je de meest waardevolle kennis alleen voor jezelf houden?

Feiten & Fun over Nadia

  • Samen met de muildieren Mina, Muli, Cato en Ukkie, hond Cloen en de kippen is mijn leven zoveel mooier.
  • Mensen omschrijven mij als een bruggenbouwer. Niet letterlijk. 😉 Ik help mensen graag en breng ze met elkaar in contact. Samen staan we sterker.
  • Ik heb nog een bedrijf: Via Nadia, als Virtual Assistant!
  • In 2017 heb ik een Kennedymars (80 kilometer in 20 uur) gelopen voor Brooke Hospital. Na 17,5 uur bikkelen kon ik € 1825,50 doneren aan de werkezels en werkpaarden van de allerarmste.
  • Waar een wil is, is een weg. Zo werd ooit tegen mij gezegd dat ik geen vrachtwagen kon rijden. Toch heb ik heel wat kilometers afgelegd met een trekker met oplegger. Daarna was ik overtuigd dat ik met Ezellogica ook een volgende stap kon maken.

Maak kennis met het Ezelmagazine!

Testimonials

“Even een tussenbericht over onze Orphée. Ik heb zo consequent mogelijk jouw aanwijzingen gevolgd. Gewenste handeling verrichten / belonen met iets waar Orphée verzot op is. Het werkt. Inmiddels kan ik zijn linker achterhoef op de door mij gewenste wijze oppakken en schoonmaken. Dat is dus gelukt. Nu ben ik langzaam met ‘rechtsachter’ bezig. 3 maanden later…Bonjour Nadia, Met genoegen laat ik je weten dat nu zelfs ook de hoefsmid geen problemen meer heeft met Orphée, bij het kappen van de hoeven. Ik heb hem verteld over jouw bijdrage hier in. Mijn erkentelijkheid is groot.

Een ezelliefhebber

Dank je wel voor je tips en adviezen over mijn ezels! Fijn om even samen met jou met ze aan het werk te zijn en van je te leren! Ik heb waardevolle tips gekregen om m’n jonge mannen ‘eronder’ te houden!
Mincke van Schuppen

Mincke van Schuppen

“Het gaat een stuk beter dan voor je kwam. Juul geeft mooi de voorbenen aan door middel van de clickertraining. Ik ga rustig zelf de achterbenen proberen. De buren heb ik inmiddels ook al gestrikt voor een sessie. Vanavond gaan we weer oefenen. Juul beleeft er plezier aan, dat geldt ook voor mijzelf. Telkens als de smid komt gaat het ietsje soepeler, maar ik zet er niet te veel druk achter. Kortom, missie geslaagd wat mij betreft! Ik ben in ieder geval heel blij dat je me wegwijs hebt gemaakt, dat heeft me goed geholpen!”

Joachim Jansen