Bomen in de wei van jouw ezels, de voor- en nadelen

Eikels en bladeren eikenboom

Heb jij ook zo’n mooie boom in of naast het weiland of de paddock van jouw ezels staan? Een boom die jouw ezels een heerlijke verkoelende schaduwplek biedt tijdens zonnige en warme dagen? In deze blog vertel ik je over de sprookjesboom, de voor- en nadelen van sommige bomen en wat je kunt (of soms wel moet) doen.

De sprookjesboom voor mijn muildieren 

Een eikenboom die mij bijna een sprookjesachtig gevoel geeft als de zon schijnt. Vol met groene bladeren, schaduw en heel af een toe eens een krachtig zonnestraaltje tussen de bladeren door. Deze sprookjesboom staat buiten de wei van mijn muildieren. Een deel van de takken en bladeren hangen boven de wei. Je ziet mijn muildier dames in de zomer regelmatig de schaduw opzoeken onder deze boom. Het sprookje is dan voor mij compleet. Maar je voelt het al wel aankomen. Alles heeft zijn voor- én nadelen, ook deze sprookjesboom.

Giftige eikels en bladeren voor ezels

Een appel valt niet ver van de boom maar eikels en bladeren ook niet. In geval van de eikenboom een nadeel want eikels en de bladeren bevatten tannine. Tannine is giftig voor ezels, paarden en dus ook voor muildieren. In de groene, onrijpe eikels en bladeren is de hoeveelheid tannine in een hogere hoeveelheid aanwezig dan in bruine, rijpe eikels en bladeren. De groene eikels en bladeren geven dus een groter risico op vergiftiging van onze geliefde ezels. Niet alle ezels vinden eikels lekker maar laat ik nu net een muildier hebben die zeker niet vies is van eikels en daarbij helemaal geen onderscheid maakt tussen groene en bruine eikels.

Gevaarlijke helkoptertjes voor ezels

Geen sprookjesboom maar wel helikoptertjes. Weet je waar ik het over heb? Op het schoolplein hebben wij met deze zaden vroeger veel plezier gehad. Voor paarden en ezels geen plezier van deze zaden. Zowel de bladeren als de zaden van de Esdoorn (Acer) zijn giftig en geven risico op een levensbedreigende spierziekte, Atypische myopathie. Niet alle esdoornsoorten zijn gevaarlijk, blijkt uit onderzoek. De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht en RIKILT Wageningen UR hebben hier onderzoek naar gedaan. Wil je meer weten over dit onderzoek? Meer over het onderzoek naar Esdoornsoorten en de giftige stof hypoglycine A lees je hier.

Bescherm jouw ezels tegen giftige bladeren en zaden

Giftige planten kun je vaak makkelijker verwijderen uit de wei of uit de buurt van jouw ezels. Bij bomen wordt dat verhaal net weer wat anders. Maar wat kun jij wel doen om een vergifiting te voorkomen?

1. Ruim de eikels, bladeren en zaden op om te voorkomen dat deze door jouw ezels gegeten worden.
2. Zet een gedeelte van de wei/paddock af zodat jouw ezels geen eikels, bladeren en zaden kunnen eten.
3. Omdat de eikels en bladeren niet op een afgesproken tijd van de boom vallen, kun je ook wat extra ruwvoer bijgeven. Zo verklein je de kans dat ze aan de eikels, bladeren en zaden gaan eten. Let op: geef hooi op een droge, liefst verharde, plek om zandkoliek te voorkomen.
4. Heb je waterbakken buiten staan? Controleer deze dan ook op eventuele ingewaaide eikels, bladeren en zaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente berichten

Hoe herken je pijn bij ezels?

Hoe kun je pijn herkennen bij ezels? Waarom is het belangrijk om te weten wat normaal ezelgedrag is? En wat is normaal gedrag van iedere ezel

Hoe begin ik met …..?

In deze aflevering beantwoord ik de vraag “Hoe begin ik met ……?” Hoe leer je jouw ezel hoeven geven zodat je de hoeven kunt uitkrabben