2021-1 Ezelmagazine Ezellogica

Ezelmagazine Ezellogica 2021-1

In 2021 weer twee ezelmagazines voor jou, dé echte ezelliefhebber! In het ezelmagazine lees je over verschillende onderwerpen zoals gedrag, voeding, huisvesting en wet- en regelgeving. Ook dit jaar werkt Ezellogica weer samen met verschillende (inter)nationale ezelexperts.

Paarden, ezels en muilen bij Los Caballos Luna

Een vaste rubriek in het ezelmagazine is een goed doel dat zich inzet voor het welzijn van (muil)ezels en muildieren. In 2020 was dat Stichting De Ezelsociëteit, waar mijn passie voor ezels is begonnen. In deze eerste editie lezen wij over het werk van Los Caballos Luna (Stichting Paard in Nood Spanje). Wij gaan in gesprek met Laura Hoitsema. Laura verteld over het ontstaan van de stichting, de ezelfamilie en je leest het verhaal van muildier Beatrix en Tineke de grote Andalusische ezelin. 

Interview The Donkey Sanctuary: “Oudere ezels zijn geweldige persoonlijkheden”

Wat moet jij weten over ouderdomskwalen bij ezels? Hoe geef jij jouw ezels een goede oude dag? Ouderdom en vruchtbaarheid bij ezels. Een exclusief interview met Alex Thiemann, senior veterinair chirurg, bij The Donkey Sanctuary. 

Geef jouw ezels een uitdagende leefomgeving

Deel 2 van de serie maak het leven van jouw ezels nóg leuker met verrijking. In dit artikel lees je alles over verrijking in de omgeving, voedselvariatie, zoeken en puzzelen en bewegingspatronen.

HIT Actief en ezels huisvesten met techniek

Ralph Rijstenbil van Paddockmaker neemt ons mee in de wereld van HIT Actief. Wat is een HIT Actiefstal? Hoe kunnen wij zorgen voor een goede huisvesting voor onze ezels? Wat zijn de mogelijkheden?

Acute pijn bij ezels

Dr. Thijs van Loon, dierenarts en specialist veterinaire anaesthesiologie Universiteit Utrecht, vertelt over het onderzoek naar het herkennen van pijnsignalen bij acute pijn bij ezels. In deze studie zijn er 2 pijnschalen ontwikkeld met als doel objectief verschillende soorten acute pijn bij ezels te beoordelen en meetbaar te maken.

Identificatie- en registratieplicht van ezels wordt uitgebreid

Vanaf april 2021 zijn er veranderingen in de regels rond het houden van paarden, ezels, muilezels, muildieren en zebra’s. Voor zowel professionele- als hobbydierhouders. De grootste verandering betreft het aanvragen van een UBN (Uniek Bedrijfsnummer) door de houder van de locatie en het bijhouden van een lokale administratie. LTO Paardenhouderij heeft voor het ezelmagazine een artikel geschreven over de rede van deze nieuwe wetgeving, dierziekte bestrijden en de veranderingen in de praktijk.

Meer onderwerpen, foto’s en de ezelparade vind je in deze editie van het ezelmagazine!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meest recente berichten

Hoe herken je pijn bij ezels?

Hoe kun je pijn herkennen bij ezels? Waarom is het belangrijk om te weten wat normaal ezelgedrag is? En wat is normaal gedrag van iedere ezel