Van hooi naar gras…

Het voorjaar is begonnen en het gras begint goed te groeien. Voor veel ezels (en paarden) zal er een verandering in het rantsoen gaan plaats vinden. In de winter bestaat het rantsoen hoofdzakelijk uit hooi en in het voorjaar zal het hooi (deels) vervangen worden door gras. Ezels kunnen net zoals paarden gevoelig zijn voor veranderingen in het rantsoen. Plotselinge veranderingen en/of onregelmatigheden kunnen leiden tot diarree, verstoppingen en koliek. In deze blog een aantal tips.

Een aantal tips:
1. Bouw de overgang van hooi naar gras langzaam en geleidelijk op. Een indicatie voor het begin is maximaal een half uur per dag.

2. Span een draadje(s) en geef de ezels iedere keer een klein stukje gras erbij. (zie foto)

3. Geef de ezels eerst een kleine portie hooi voor ze naar de wei gaan. Het hooi is immers vertrouwd en de maag is dan gedeeltelijk gevuld.

4. Pas op voor hoefbevangenheid! Gras, vooral in het voorjaar, bevat fructaan (suikers) die hoefbevangenheid kunnen veroorzaken. Na koude nachten is het verstandig pas weidegang te verstrekken in de middag! Hier binnenkort meer over…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

Meest recente berichten

Een groep muildieren

Wat zijn muildieren en muilezels?

Een paard en een ezel kent iedereen. Maar wat is een muildier en muilezel? Wat zijn de verschillen tussen deze diersoorten? In deze blog informatie