Wat zijn muildieren en muilezels?

Een groep muildieren

Een paard en een ezel kent iedereen. Maar wat is een muildier en muilezel? Wat zijn de verschillen tussen deze diersoorten? In deze blog informatie over muildieren en muilezels.

Wat is een muildier? Wat is een muilezel?

Beide diersoorten zijn nakomelingen van een kruising tussen een paard en een ezel. Muildieren en muilezels combineren de goede eigenschappen van beide ouders. Wist je dat beide dieren vroeger in de landbouw en in het leger gebruikt werden?

Wat is het verschil tussen een muildier en een muilezel?

Het verschil tussen een muildier en een muilezel zijn de ouders. Bij een muildier is de moeder een paard en vader een ezel. Bij een muilezel is de moeder een ezel en vader een paard.

Muildier: paardenmerrie x ezelhengst
Muilezel: ezelmerrie x paardenhengst

Hoe zie je het verschil tussen een muildier en muilezel?

Een muildier heeft het lichaam van een paard en de ledematen van een ezel. De oren zijn groter dan die van een paard maar kleiner dan die van een ezel.

Een muilezel heeft het lichaam van een ezel en de ledematen van een paard. De oren van een muilezel zijn kleiner dan de oren van een muildier.

Het verschil tussen muildieren en muilezels is en blijft moeilijk te zien.

Zijn muildieren en muilezels (on)vruchtbaar?

Beide diersoorten kennen het geslacht hengst, ruin of merrie. Toch zijn beide dieren onvruchtbaar. De verklaring hiervoor is het aantal chromosomen. Paarden hebben 64 chromosomen en ezels 62 chromosomen. Muildieren en muilezels hebben 63 chromosomen en dit zorgt ervoor dat er geen nakomelingen kunnen komen. Het advies is om muildieren en muilezels wel te castreren zodat deze dieren makkelijker in de omgang worden (of blijven).

In deze blog en video vind je informatie over l’Asinerie du Baudet du Poitou. Een fokkerij in Frankrijk met Poitou ezels, het koudbloedpaard de Poitevin (Poitevin Mulassier) en muildieren (Muli Poitevin).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

Meest recente berichten