‘Ik wil hem graag knuffelen, maar hij loopt steeds weg,’ vertelde mijn klant me, terwijl ze naar haar jonge ezelruin wees. Ze keek me een beetje teleurgesteld aan en vroeg me wat het gedrag van haar ezel betekende. ‘Denk je dat hij me vervelend vindt of bang voor me is?’ Ik krijg vaak vragen over ezels, muildieren en muilezels die weglopen als je ze wilt knuffelen of borstelen. In deze blog geef ik informatie over de lichaamstaal van ezels tijdens het aanraken. Zo kan jouw ezel jou vertellen wat hij wel en niet prettig vindt!
Ezels zijn om te knuffelen?
Laten we beginnen bij onszelf! Wij, mensen, hebben vaak de neiging om te willen aaien, vasthouden en knuffelen. Aanraken is voor ons een manier om verbinding te maken. Tel daarbij de aantrekkingskracht en het hoge knuffelgehalte van ezels en muildieren op, en het is logisch dat je ze gewoon zó graag wilt knuffelen en aaien! Ik begrijp het als de beste, maar toch een waarschuwing: we gaan vaak teveel uit van onze eigen behoeftes en emotie. Want wat vinden ezels hier eigenlijk van en wat zegt de lichaamstaal van ezels?
Weglopen is ook taal van een ezel
Stel, je houdt jouw ezel vast en geeft hem of haar met de allerbeste bedoelingen en liefde een aai of een knuffel. Zou jouw ezel ook blijven staan als je hem of haar niet vast zou houden? Als een dier liever weg wil, laat dit zien dat het de situatie onprettig vindt of op dat moment geen behoefte heeft aan fysiek contact. Weglopen is duidelijke taal, maar daar willen we niet altijd naar luisteren. Als je ezel wegloopt, neem dit dan niet persoonlijk op. Ga in plaats daarvan op zoek naar manieren om het samenzijn zo leuk mogelijk te maken, dat je ezel niet kan wachten om naar je toe te komen. Door goed te blijven kijken naar het gedrag van jouw ezel kom je er achter wat hij of zij prettig vindt of niet. Zo zijn de knuffelmomenten niet alleen voor ons prettig, maar wordt het ook een feestje voor jouw ezels.
Houden ezels van knuffelen?
Ik krijg soms de vraag of ezels eigenlijk wel van knuffelen houden. Natuurlijk verschilt dit per dier, maar veel ezels en muilen zijn dol op aandacht en gezelligheid. Als voorbeeld neem ik muildier Hans, op de foto boven aan deze blog. Helaas is muildier Hans overleden, maar zijn wijsheden neem ik dagelijks mee. Hans was een enorme knuffelkont. Hij kon zich spontaan melden voor een knuffel, maar ook bij je komen staan zonder geaaid te willen worden of gewoon een keer geen behoefte hebben aan gefriemel aan zijn lijf. Door te knuffelen zonder halster of zonder hem vast te houden aan het halster, had hij altijd de keus om weg te lopen. Toch koos hij er vaak voor om erbij te komen staan. Ik ging dan altijd op zoek naar de plekjes waar hij het liefste gekriebeld of geaaid werd.
Oren naar achteren, wat zegt deze lichaamstaal?
Weglopen is duidelijke taal, maar er zijn nog veel meer gedragingen waar je op kunt letten. Aan de lichaamstaal van je dieren kun je leren aflezen of ze jouw aanrakingen prettig of juist niet zo fijn vinden. Hierbij is het belangrijk naar het totale plaatje te kijken! Veel mensen denken bijvoorbeeld dat een ezel met de oren naar achteren boos is, maar dat hoeft niet zo te zijn. Kijk bijvoorbeeld eens naar de foto van muildier Hans. Zijn oren zijn naar achteren gedraaid, maar zie je ook de ontspannen onderlip en de halfgesloten ogen? Dit is een ontspannen plaatje, Hans geniet hier van het contact. Liggen de oren echter plat tegen de hals en zie je daarnaast een gespannen, strakgetrokken mond en is er misschien oogwit zichtbaar, dan is dat lichaamstaal waarmee je ezel laat zien dat hij niet blij is met de situatie.
Lichaamstaal van ezels leren lezen
Om de lichaamstaal van je ezels beter te leren lezen, is het belangrijk dat je hen goed leert kennen. Ga eens een tijdje gewoon lekker bij jouw langoren in de paddock of weide zitten en kies één klein stukje van jouw ezels uit om een tijdje in de gaten te houden. Mogelijkheden:
- Ogen – zijn ze open of (half)gesloten? Zie je oogwit? Draaien de ogen, waarheen is de blik gericht? Hoe ziet een ontspannen oog eruit en hoe kijken je ezels als ze iets spannend vinden
- Neusgaten – zijn ze zacht en ontspannen, of opengesperd? Zie je rimpeltjes rondom de neusgaten of is de huid mooi glad?
- Mond – zijn de lippen zacht en ontspannen, of klemt je ezel ze op elkaar?
- Staart – hangt deze lekker ontspannen naar beneden, of zwaait je ezel er geïrriteerd mee? Leer het verschil kennen tussen een ezel of muildier die vliegen weg wil jagen of met zijn staart zwiept uit pijn of ongemak.
EPWA; Equine Pain and Welfare App
Een handige app om je te verdiepen in de gezichtsuitdrukkingen van ezels, is de app EPWA (Equine Pain and Welfare App). In deze app kun je oefenen met het herkennen van signalen van pijn en ongemak. Hoewel deze app niet is gericht op het herkennen van stress of frustratie, is het een mooie oefening om steeds beter naar ezels te leren kijken. Lees hier meer over Equine Pain and Welfare App (EPWA).
Voorkomen van gevaarlijk gedrag
Door de lichaamstaal van je ezels steeds beter te leren lezen, voorkom je dat ze tegen je moeten ‘schreeuwen’. Als jij luistert als ze rustig met je communiceren, hoeven ze hun gedrag niet op te voeren tot een gevaarlijk niveau om te laten zien wat ze van een situatie vinden. Een ezel is op dit gebied anders dan een paard. Waar een paard vooral zal willen vluchten, zal een ezel eerder in de verdediging gaan. Negeer je de kleine signalen en dwing je je ezel in een onprettige situatie te blijven? Dan kan het gedrag, de lichaamstaal van jouw ezel, veranderen/verergeren en kan je ezel bijvoorbeeld op de grond gaan stampen, naar je dreigen, of zelfs echt bijten of schoppen. In veel gevallen kun je dit voorkomen door al eerder naar de lichaamstaal van je ezel te luisteren.
Advies over gedrag van ezels?
Het kan best lastig zijn om ezels goed te leren begrijpen. Ik krijg hier veel vragen over. Als je problemen hebt met jouw ezels, aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Ik kijk heel graag met je mee! Dit kan in de vorm van een begeleid traject, maar ik beantwoord korte vragen ook met liefde gewoon via de mail of telefonisch, of stel je vraag onder deze blog zodat ook andere lezers daarvan kunnen leren.
8 reacties
Hoi, wat is dit handig! Ik heb sinds kort twee mini ezeltjes en ik merkte tijdens het borstelen dat zij de oren in naar achter draaiden. Ik dacht meteen dat zij het niet prettig vonden omdat dit natuurlijk bij een paard een teken is. Maar net wat je in de andere blog schrijft, ezels zijn geen paarden met lange oren! Ik heb me suf gezocht wat het betekent als zij de oren naar achter doen, hier zie ik Hans op de foto genieten en ontspannen. Dankjewel!
Hoi Vianne, Excuses voor deze late reactie. Ik kom jouw bericht nu pas tegen. Er is een verschil tussen oren naar achter draaien en oren naar achter draaien. Je ziet bijvoorbeeld een verschil tussen oren die ontspannen naar achter gedraait zijn of oren die strak/plat in de nek gelegd worden. Op de foto zie je bijvoorbeeld ook een ontspannen onderlip en de ogen zijn een beetje gesloten. In combinatie met de oren wijst dit en het contact op een ontspannen situatie. Wanneer de mond bijvoorbeeld strak getrokken/aangespannen is, de ogen anders staan en de hoofd-hals houding verandert kunnen de oren ook naar achteren staan maar heeft dit een hele andere betekenis. Hopelijk is bij jou de ontspannen situatie aan de orde. Groet, Nadia
Hee hoi
Wij zijn sindskort de trotse eigenaars van een hele lieve ezel. Ik vraag me af of het iets betekent wanneer hij zijn hoofd tegen zijn voorpoot houdt alsof hij een buiging maakt!
En na een knuffel- en borstelsessie ?, komt het voor dat hij balkt, zijn lip optrekt en zijn voorpoot in zijn bek pakt. (!). Dit ooit eerder gezien? En wat zou het kunnen betekenen?
Groetjes
Hoi Fannie, Goed dat je deze vraag stelt! Op basis van deze informatie is het lastig in te schatten wat het kan betekenen. Zou jij mij een foto of video kunnen toesturen van beide situaties? Dit mag per mail naar info@ezellogica.nl. Een ezel die zijn voorbeen in zijn mond pakt vertoont geen normaal ezelgedrag. Kun je wat meer vertellen over jullie ezel. Hoe oud is hij? Is hij gecastreerd? Heeft hij gezelschap van één of meerdere ezels? Is er een voorgeschiedenis van hem bekend? Ik zie je reactie met belangstelling tegemoet. Groet, Nadia
Hoi
Ik ga wellicht over een tijdje oppassen op twee ezels
Ik ben dol op dieren maar heb 0 ervaring met ezels
Vooral omdat ik hun lichaamstaal niet begrijp-voor paarden ben ik zelfs een beetje bang..
Ik wil het heel graag maar is t wel n goed plan?
Ik wil niet dat n dier gestresst wordt of zenuwachtig van mij
Groet
Yvonne
Hoi Yvonne,
Ik wil je graag mijn gratis telefonische kennismaking aanbieden.
Wellicht dat ik je hiermee verder kan helpen en kan adviseren.
Meer informatie vindt je hier: https://ezellogica.nl/aanbod/gratis-telefonische-kennismaking/
Groetjes,
Nadia van Ezellogica
Hallo,
Ik heb een ezeltje van 2 jaar oud…hij kwam hier toen hij 4 maanden oud was samen met een schaapje van dezelfde leeftijd.
Sinds een maand is hij gecastreerd omdat hij her schaapje soms te hard behandelde en omdat hij naar ons vervelend begon te doen.
Nu is het schaapje plots overleden(blauwtong) en het ezeltje is agressief naar mij toe ….ik kan de wei niet meer in of hij begint te schoppen…echt om mij te raken.
Ik ben nog altijd lief tegen hem omdat hij rouwt….
Wat kan ik doen?Mag ik hem straffen of terug slaan?
Groeten
Monique
Hoi Monique, Goed dat je een bericht stuurt. Straffen of terugslaan is geen optie. Dit omdat je zo niet met een ezel (of welk dier dan ook) om gaat maar ook omdat dat zowel jou als de ezel niet gaat helpen. Ik lees een aantal dingen die mij direct opvallen. Eén ezel is sowieso geen ezel, de (speen)leeftijd en hengst/ruin. Ik stuur je even een apart mailtje omdat ik benieuwd ben naar het verhaal achter jouw ezel. Groetjes, Nadia