Ezels, ruwvoer, bodembedekking en stro!

Fotograaf Gwen Klaassen

Wie heeft of had goede voornemens voor 2017? Een van mijn goede voornemens staat in ieder geval nog overeind: meer tijd besteden aan ezel activiteiten. De algemene ledenvergadering van De Ezelvriend, een aantal weken geleden bij De Ezelsociëteit, hoort bij dit goede voornemen. Een generatiekloof of niet (knipoog), het is een gezellig samenzijn met ezelvrienden onder elkaar.  Daar sta je dan, ruim in het stro, aandachtig te luisteren naar de uitleg van Harry Dekkers over de nieuwe stallen van De Ezelsociëteit. Een fijne plek voor de ezels, daar was iedereen het over eens. Maar tegelijkertijd ook vragen en bezorgdheid over onze geliefde langoren. Te veel stro eten? Koliek? Verstoppingen? Andere hoor ik zeggen “geen probleem hoor al dat stro”. Ping voor mij een idee voor een blog! We gaan in dit geval uit van een gezonde volwassen ezel (niet drachtig).

Van nature is de ezel gewend aan een sobere, ruigere omgeving. Ezels zijn het grootste gedeelte van de dag bezig met het zoeken en eten van voedsel. De hele dag door worden er vaker kleinere porties voedsel opgenomen. Een groot verschil met onze ezels. Onze ezels krijgen een beperkt aantal keer per dag een maaltijd voorgeschoteld.

Problemen door stro? Of spelen ook andere oorzaken een rol?

Stro is absoluut niet altijd de oorzaak van problemen. Vaak veranderen er op dat moment ook andere omstandigheden. Om een voorbeeld te noemen, het najaar/winter als de ezels (meer) op stal staan. De ezels hebben in de zomer veel meer buiten gelopen en toegang tot gras gehad. Mooi weer en de lange dagen bieden meer mogelijkheden om met onze ezels op pad te gaan. In het najaar/winter staan de ezels (meer) op stal. Dit betekent een ander rantsoen, minder beweging en misschien ook wel een beetje verveling. Factoren die mogelijk ook een oorzaak kunnen zijn van problemen in plaats van (alleen) het stro. Een grote plotselinge verandering is nooit goed.

Wat zeggen The Donkey Sanctuary en het Diergeneeskundig Memorandum hierover?

Waarom deze blog? Omdat ik mij kan herinneren dat in een workshop verteld is dat stro een groot aandeel heeft in het rantsoen van een ezel. Tijd om het op te zoeken in The Professional Handbook of the Donkey en het Diergeneeskundig Memorandum. Een ezel heeft 1,5% van het lichaamsgewicht aan droge stof per dag nodig (richtlijn). Een advies is om 70-75% stro en 25% gemiddelde kwaliteit hooi te voeren. Deze hoeveelheid stro betekent dat een goede kwaliteit stro ab libitum (onbeperkt/naar behoefte) kan worden gegeven. Een liksteen dient ter aanvulling van vitamine en mineralen.

De voordelen van stro op een rijtje!

Het aanbieden van stro (als bodembedekking) heeft dus een aantal voordelen. Stro bevat minder energie dan hooi. Makkelijker voldoen aan de ruwvoer behoefte van een ezel. Stro zorgt ervoor dat de ezel de hele dag door wat te knabbelen heeft, afleiding/bezigheidstherapie. Bij paarden kan het aanbieden van ruwvoer, de hele dag door of meerdere porties per dag, de kans op maagzweren verkleinen. Kauwen stimuleert de aanmaak van speeksel en speeksel neutraliseert het maagzuur. De vertering van ruwvoer neemt meer tijd in beslag dan de vertering van krachtvoer. Door de hele dag ruwvoer aan te bieden blijft de maag gevuld en krijgt maagzuur minder kans om schade aan te richten.

Wil jij jouw ezels nu toch op stro zetten of stro bijvoeren? Denk aan een goede kwaliteit stro maar vooral aan het aanpassen van het rantsoen in kleine stappen!

Vragen? info@ezellogica.nl

2 reacties

  1. Het ligt voor de hand dat je een ezel of paard – die tot dusver altijd op een rubberen mat of houtsnippers heeft gestaan en dan wordt losgelaten in een stal met stro als vloerbedekking – in de risicozone van koliek brengt. De waarschuwing aan het eind van de blog is dan ook van groot belang: niet teveel in één keer, bouw het langzaam op.

    In het Asturiaanse Ezelparadijs hebben de ezels een potstal die dagelijks met een dikke laag vers stro wordt opgestrooid. Ook krijgen ze ´s avonds enig stro aangeboden in de voerbakken, zodat ze gedurende de nacht kunnen blijven knabbelen als ze dat willen. Een echte koliek hebben we in de tien jaar van ons bestaan nog nooit gehad. Afkloppen!

  2. Bedankt voor de reactie. Leuk dat je de informatie uit deze blog, uit de praktijk, kunt bevestigen. Altijd goed om te lezen! Dat moet helemaal goed komen in het Asuriaanse Ezelparadijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

Meest recente berichten

Een groep muildieren

Wat zijn muildieren en muilezels?

Een paard en een ezel kent iedereen. Maar wat is een muildier en muilezel? Wat zijn de verschillen tussen deze diersoorten? In deze blog informatie