Obstakeltraining met ezels: positieve of negatieve bekrachtiging? Deel 3.

In deel 1 en deel 2 heb ik de inleiding en de werkwijze toegelicht. Naast de hypothese dat de ezels uit de groep positieve bekrachtiging (clicker-/targettraining) eerder over het obstakel zouden lopen dan de ezels uit de groep negatieve bekrachtiging (wijken voor druk) is er ook gekeken naar stress gerelateerde gedragingen. Daar over mee in dit deel van Obstakeltraining met ezels: positieve of negatieve bekrachtiging?

Waarom ik stress gerelateerde gedragingen meegenomen heb in dit onderzoek?
Het is leuk om te weten met welk leerprincipe je het doel eerder behaald maar ik vind het nog belangrijker om te weten wat de ezels daar dan van vinden. Dit heb ik gedaan door een aantal gedragingen specifiek te benoemen, alle sessies te observeren door middel van video opnames en daarbij te noteren hoe vaak en hoe lang deze gedragingen werden getoond. Een belangrijke kanttekening is dat ondanks dat deze gedragingen zijn waargenomen de context altijd een rol speelt.

Defecatie (mesten)
Defecatie kan (context) een stress gerelateerde gedraging zijn, ook bij ezels. In dit onderzoek is defecatie alleen waargenomen bij ezels uit de groep NB. Bij 3 van de 7 ezels is dit waargenomen en dit zijn ook de ezels geweest die de meeste tijd nodig hadden om zowel over de zijkant van het obstakel te lopen als over het midden van het obstakel (doel).

Bron: Behavioral patterns and communication in feral asses (Equus africanus) – P.D. Moehlman

Zwiepen met de staart
Het zwiepen met de staart kan een stress gerelateerde gedraging zijn maar kan ook als doel hebben om insecten te verjagen. In het laatste geval is dan vaak ook waar te nemen dat het hoofd richting schouder/buik gedraaid wordt en dat een been opgetild wordt. Ook door het trillen van de huid kunnen insecten worden verjaagd. Alle gedragingen zijn waargenomen tijdens de observatie maar niet continu.

Het percentage zwiepen met de staart is hoger in de groep PB dan in de groep NB. Opvallend is dat het zwiepen met de staart in de groep PB toeneemt zodra de ezel een langere tijd bij het obstakel staat zonder daarbij over het obstakel te lopen. Om hier een goede conclusie uit te kunnen trekken is meer informatie/onderzoek nodig.

Kauwen/likken
Het maken van kauw- en likbewegingen is alleen geobserveerd in de groep NB. Bij de groep PB is er gebruik gemaakt van voer en daarom kan kauwen/likken als stress gerelateerd gedrag moeilijk worden vastgesteld. Het percentage van kauwen/likken is zeer laag. Eén ezel heeft dit gedrag vertoond, dit is ook de enige ezel van de groep NB die het doel, over het midden van het obstakel, niet uitgevoerd heeft.

Alert gedrag
Alert gedrag is opgenomen in dit onderzoek vanwege het gedrag bij paarden in nieuwe of spannende situaties. In zowel de groep PB als in de groep NB heeft één ezel dit gedrag vertoond met betrekking tot het obstakel. Alert gedrag is ook waargenomen bij andere ezels echter dan door factoren in de omgeving en/of door andere ezels.

Bron: Behavioral patterns and communication in feral asses (Equus africanus) – P.D. Moehlman

Stil staan
Stil staan is in de groep NB veel vaker en langer waargenomen dan in de groep PB. In de groep PB werd veel meer exploratie en trial and error gedrag vertoond waardoor het stil staan minder is waargenomen dan in groep NB.

Briezen
Briezen is alleen waargenomen in de groep PB. Tijdens het waarnemen van briezen is te zien dat dit in 3 van de 4 gevallen plaats vindt vlak boven de grond. Mogelijk is briezen een reactie op stof of zand op de grond. Omdat in de groep PB meer exploratie en trial and error gedragingen zijn waargenomen, ook richting het obstakel, is dit mogelijk ook een verklaring waarom het briezen alleen waargenomen is in groep PB.

Op naar deel 4, het laatste deel van deze serie. In dit deel komen een aantal conclusies en discussiepunten aan de orde. Mocht jij na het lezen van deze blog vragen hebben of meer willen weten stuur dan een e-mail of plaats een bericht via Facebook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

Meest recente berichten

Ezelgedrag; geen paard met lange oren!

Ezels worden vaak gezien als paarden met lange oren. Genetisch zijn er inderdaad overeenkomsten, beide behoren tot de familie paardachtigen. Maar tussen ezels en paarden