Tips voor de warme zomerdagen!

Het is een feit dat ezels beter tegen de warmte en zon kunnen dan tegen de kou en natte weersomstandigheden. Maar….in de natuur heeft de ezel de mogelijkheid om zelf de beste plek op te zoeken en bij ons zijn de mogelijkheden beperkt. Een aantal tips om jouw ezels(s) de hitte door te helpen.

1. SCHADUW: Zorg voor schaduw! Heb je geen schaduw plek in de wei of paddock van bijvoorbeeld een boom of stal, creëer dan een schaduw plek voor jouw ezel(s). Een party tent of een zeil kan soms al uitkomst bieden. Indien het in de stal aangenamer is kun je ervoor kiezen om de ezels overdag op stal te zetten en s’avonds naar buiten te doen. Zo hebben ze minder last van de warmte maar ook minder last van vliegen en dazen.

2. WATER: Voldoende schoon en vers drinkwater! Schoon en vers drinkwater is altijd belangrijk maar in deze dagen, met deze temperaturen, van essentieel belang. Maak de drinkbakken regelmatig schoon (2-3 keer per week) en indien het geen automatische drinkbak betreft vul deze weer met vers drinkwater. De hoeveelheid water die normaal gesproken gedronken wordt kan behoorlijk oplopen. Neem het zekere voor het onzekere en zet er een extra drinkbak of emmer bij.

3. RUST: Geen of zo min mogelijk arbeid tijdens de warmste momenten van de dag! Wil je graag gaan rijden of wandelen met jouw ezel doe dit dan vroeg in de morgen of laat in de avond. Kijk uit met het aanbieden van koud water na de arbeid i.v.m. een grotere kans op koliek.

4. VLIEGEN EN DAZEN: Gebruik een vliegenmiddel tegen vliegen en dazen! Kijk uit met vliegendekens en eczeemdekens want bij hogere temperaturen kan het ook onder dit soort dekens veel te warm worden. Probeer de wei en stal extra schoon te houden om de vliegen en dazen zoveel mogelijk weg te houden.

5. DIERENARTS: Bij twijfel raadpleeg een dierenarts! Het niet tot nauwelijks reageren op prikkels van buiten af (er is natuurlijk een verschil met ezels die rusten) en een verhoogde ademhaling kunnen wijzen op een oververhitte ezel.

Schaduw, water, rust en het eventueel raadplegen van een dierenarts (hopelijk niet nodig) is natuurlijk ook van toepassing op andere dieren. Tref je een situatie aan met een dier die over verhit dreigt te raken, twijfel geen momenten en onderneem actie!
Politie: 0900-8844 Dierenambulance 0900-0245

4 reacties

 1. Hallo Nadja
  Ik lees met heel veel plezier je blogs ! Ik heb mijn ezels vlak voordat deze hele warme dagen kwamen geschoren,ze genieten ervan. Vooral de bruine Bas komt altijd heel moeilijk uit zijn haren. Groet Gien

  1. Hoi Gien,
   Leuk om te lezen dat je mijn blogs met plezier leest, dat is tenslotte ook de bedoeling. Zo vind ik het goed om te lezen dat je voor deze warme dagen al voorbereidingen hebt getroffen. Gelukkig hebben Bas & Guus ook de extra mogelijkheid om in de schaduw te staan.
   Groetjes Nadia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

Meest recente berichten