Gedrag ezel: welke aanrakingen en plekken zijn prettig?

Foto: Arginy Fotografie

Met regelmaat krijg ik vragen over ezels/muildieren/muilezels die weglopen terwijl de persoon in kwestie het dier graag wilt aaien. In deze blog informatie over hoe je kunt zien welke aanrakingen en op welke plekken jouw ezel dat prettig vindt.

Laten we beginnen bij ons zelf! Wij, mensen, hebben vaak de neiging om te willen aaien, vasthouden, knuffelen etc. Onze geliefde langoren hebben natuurlijk een aantrekkingskracht en een hoog knuffelgehalte dat begrijp ik als geen ander. Maar toch gaan we vaak uit van onze eigen behoeftes en emotie. Maar wat vindt jouw ezel daar nu van?

Stel je houdt jouw ezel vast en geeft hem of haar met de allerbeste bedoelingen en liefde een aai of een knuffel? Zou jouw ezel ook blijven staan als je jouw ezel niet vast zou houden? Weglopen is duidelijke taal maar er zijn ook andere gedragingen waar je op kunt letten.

Als voorbeeld neem ik muildier Hans op de foto boven aan deze blog. Helaas is muildier Hans overleden maar zijn wijsheden neem ik dagelijks mee. Hans was een enorme knuffelkont. Hans kon zich spontaan melden voor een knuffel, maar ook bij je komen staan zonder geaaid te willen worden of gewoon een keer geen behoefte hebben aan gefriemel aan zijn lijf.  Veel ezels vinden aaien aan de binnenkant van de oorschelp prettig (dus niet de ingang van het oor). Hans was daarop geen uitzondering. Door te knuffelen zonder halster of met een halster maar niet vast te houden had hij altijd de keus om weg te lopen. Op de foto zie je hem genieten, oren ontspannen naar achteren, ogen half dicht en zijn ontspannen onderlip.

In de onderstaande YouTube video kun je het gedrag zien van muildier Muli  en welke aanrakingen oké zijn, welke aanrakingen fijner zijn en hoe je kunt zien wat zij minder of niet prettig vindt.

Ieder dier is uniek! Door goed te blijven kijken naar het gedrag van jouw ezel (wat vindt mijn ezel hier nu van?) kom je er achter wat hij of zij prettig vindt of niet. Zo zijn de knuffelmomenten niet alleen voor ons, mensen, prettig maar worden ze dat voor jou en jouw ezel.

Eén reactie

  1. Hoi, wat is dit handig! Ik heb sinds kort twee mini ezeltjes en ik merkte tijdens het borstelen dat zij de oren in naar achter draaiden. Ik dacht meteen dat zij het niet prettig vonden omdat dit natuurlijk bij een paard een teken is. Maar net wat je in de andere blog schrijft, ezels zijn geen paarden met lange oren! Ik heb me suf gezocht wat het betekent als zij de oren naar achter doen, hier zie ik Hans op de foto genieten en ontspannen. Dankjewel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

Meest recente berichten