Ezellogica on tour: Hepscheid Longear Trails

Ezellogica on tour is ontstaan uit de gedachten om te laten zien welke leuke activiteiten men kan ondernemen met ezels, muildieren en muilezels. Activiteiten  waarbij het welzijn van deze dieren centraal staat. In deze blog lees en zie je meer over de eerste activiteit: Hepscheid Longear Trails (incl. video).

Waarom Hepscheid Longear Trails?

De muildieren, ezels en paarden staan in één grote groep.  Ezels en paarden kunnen prima samen gehouden worden in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt.  De paddock en de wei zorgen voor meer dan voldoende ruimte. De in-/uitloopstallen zorgen ervoor dat de dieren zelf de keuze kunnen maken: binnen of buiten.

Meerdere porties ruwvoer verdeeld over de hele dag. De muildieren, ezels en paarden krijgen minimaal 4 keer per dag een portie hooi. Dit draagt bij aan de natuurlijke behoefte om het grootste gedeelte van de dag te eten.

De muildieren worden vanaf 5 jarige leeftijd belast met een ruiter.  Dit is helaas eerder een uitzondering dan een regel. Paarden worden vaak al op een leeftijd van 3 jaar belast met een ruiter. Van nature is een paard of muildier niet gemaakt om op te rijden. Door de eeuwen heen is dit door de fokkerij enigszins veranderd. Maar dat neemt niet weg dat we rekening moeten houden met een aantal factoren. In dit geval het sluiten van de groeischijven in de ruggenwervel.  Dit gebeurt pas als het paard minimaal 5,5 jaar oud is. Bij het eerder belasten van de rug is er kans op blijvende schade.  Tot een leeftijd van 5 of 6 jaar kun je uiteraard genoeg andere leuke dingen doen met jouw muildier of paard zonder dat een ruiter op de rug zit.

Het harnachement van de dieren is goed onderhouden en afgestemd op ieder individueel dier.  Gezien het formaat van de oren zijn de hoofdstellen voorzien van een speciale “ezel”sluiting.  Het hoofdstel kan hierdoor makkelijk achter de oren van het muildier worden gelegd zonder dat de oren daarbij vastgepakt moeten worden of het hoofdstel er overheen getrokken moet worden. Dit is voor muildieren en ezels een belangrijk punt. Ik adviseer daarom ook altijd halsters die men achter de oren vast moet maken en niet over de oren heen moet trekken.

Ik kan Hepscheid Longear Trails van harte aanbevelen aan iedereen die graag een keer met muildieren wilt rijden. Ervaring met het rijden van muildieren en/of paarden is noodzakelijk.  Om alvast een indruk te krijgen nodig ik je graag uit om de onderstaande video te bekijken.

Voor vragen info@ezellogica.nl (Nadia Penners) of info@hepscheidlongeartrails.be (Nathalie Leplang)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Delen:

Meest recente berichten