Seminar: A Rich Life for Horses

Waar krijg jij inspiratie en motivatie van? Voor mij is dat een seminar over dierenwelzijn met goede en inspirerende sprekers. Seminar A Rich Life for Horses, georganiseerd door Suzy Deurinck, is daar een goed voorbeeld van. Waarom? Dat lees je in deze blog.

Suzy en ik hebben elkaar leren kennen tijdens de opleiding gedragstherapeut voor paarden (Tinley Academie). Naast gedragstherapeut voor paarden is Suzy ook dierwetenschapper. Suzy weet wetenschappelijke principes om te toveren in super cool science en heeft daarbij het dierenwelzijn centraal staan. Nadat Suzy het programma voor A Rich Life for Horses bekend gemaakt had wist ik één ding zeker….daar wil ik ook bij zijn!

Sabrina Brando –  AnimalConcepts

De dag begon en eindigde met een inspirerende presentatie en workshop van Sabrina. Sabrina is eigenaar van AnimalConcepts, onderzoeker en geeft wereldwijd seminars/workshops over dierenwelzijn. Wat is dierenwelzijn? Hoe bepaal je dat? Hoe meet je dat? Als eigenaar of verzorger ben je maar een beperkt gedeelte van de dag bij jouw dier. Dierenwelzijn is er 24 uur per dag! Van de theorie naar de praktijk in de workshop. Paarden in het wild versus gedomesticeerde paarden. Wat zijn de overeenkomsten en wat zijn de verschillen? Wat zijn de gevolgen en wat kun je hieraan doen? Dan wordt je in positieve zin wel aan het denken gezet…genoeg stof tot nadenken!

Cecilie Mejdell – Horses can learn to use symbols to communicate their preferences

Cecilie Mejdell (Norwegian Veterinary Institute) vertelde ons over het wetenschappelijke onderzoek  paarden kunnen communiceren met behulp van symbolen. De paarden in dit onderzoek leerden met behulp van drie symbolen een keus te maken tussen paardendeken op, paardendeken af of geen verandering. Dit onderzoek is uitgevoerd op basis van positieve bekrachtiging. Leuk om te weten is dat wanneer paarden kozen voor geen verandering, het paard wel aangeraakt werd op het lichaam. Op deze manier is uitgesloten dat paarden alleen zouden kiezen voor het symbool deken op of deken af voor de aandacht van de trainer of verzorger. Uit dit onderzoek blijkt dat de paarden een logische keuze kunnen maken en dat verschillende weersomstandigheden daarbij een rol spelen. Een aanrader om dit onderzoek te lezen en te bekijken hoe paarden de betekenis van de drie symbolen hebben geleerd.  Onderzoek: Horses can learn to use symbols to communicate their preferences.

Thorsten Hinrichs – HIT Active Stables

HIT Active Stables een prachtig concept! Een concept waarbij rekening gehouden wordt met de natuurlijke behoeftes van paarden. Groepshuisvesting in plaats van individuele huisvesting. Het verstrekken van ruwvoer en krachtvoer gedurende de hele dag (met behulp van software en een automatisch voersysteem) in plaats van maximaal 2-3 porties per dag . Dit systeem bestaat uit verschillende elementen waarbij paarden een eigen keus maken om binnen of buiten te staan. Door middel van paden worden de verschillende elementen met elkaar verbonden en wordt de beweging van paarden gestimuleerd. Losse elementen uit dit concept zijn ook toe te passen. Kleine veranderingen kunnen ook van grote betekenis zijn voor het welzijn van paarden!

Graag wil ik Suzy Deurinck, Sabrina Brando, Cecilie Mejdell en Thorsten Hinrichs bedanken. A Rich Life for Horses: een bijzonder inspirerend en leerzaam seminar!

Facebook
YOUTUBE
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *